Her er den sande historie om Fonden SEMAIs køb af konsulentydelser hos EKKOfonden

EKKOfonden har i adskillige år leveret rådgivning uden beregning til Fonden SEMAI i forbindelse med fondens vækst. I 2024 beder Fonden SEMAI om en lang række specialiserede konsulentydelser, da Fonden SEMAI står i et akut behov for at styrke organisationen efter en markant vækst i årene forud. Alle ydelser er leveret. Alligevel rejser Nordjyske i dag i en artikel en ubegrundet og usand mistanke om, at motivet for salget af ydelser er økonomisk motiveret. I artiklen rejser professor i økonomistyring desuden tvivl om svindel Men nu siger samme professor til EKKOfonden, at man ikke bør mistænke nogen for svindel.

Ifølge Nordjyskes historie betvivler tidligere ansatte, at Fonden SEMAI har fået leveret de aftalte ydelser fra EKKOfonden, og at der derved skulle der have været en uretmæssig vinding i EKKOfondens selskaber.

Men EKKOfonden kan dokumentere, at dette er usandt og groft manipulerende. Alle ydelser er leveret, og der er tilmed leveret rådgivning uden beregning i lange perioder.

“Vi har intet imod, at kontrakter er offentlige, men det er manipulerende, at journalistene i artiklen vælger at fokusere på tre måneders konsulentydelser i en tid, hvor Fonden SEMAI havde bedt om ekstra rådgivning i en for fonden meget svær tid. Vi har naturligvis dokumentation for vores rådgivning og levering af ydelser. EKKOfonden har desuden i lange perioder leveret rådgivning uden beregning, og har i øvrigt lidt et meget stort tab på den efterfølgende konkurs,”

siger Maria Gry Eichner, direktør i EKKO Erhverv.

Hun fortæller, at EKKOfonden i lange perioder havde en række ansatte dedikeret til arbejdet for Fonden SEMAI, og at konsulentydelserne på det almindelige konsulentmarked derfor havde kostet betydeligt mere.

EKKOfonden indledte tilbage i 2022 et samarbejde med Fonden SEMAI, der var i en økonomisk nødlidende situation med svigtende omsætning og indtjening. EKKOfonden ydede rådgivning uden beregning i 2022 og det meste af 2023.

Fonden SEMAI gik fra cirka 35 millioner kroner i omsætning i 2022 til cirka 150 millioner i 2024. Samlet er der over tre år gennemsnitligt leveret rådgivning for lige under 80.000 kroner om måneden.

I Nordjyskes artikel citeres professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh. EKKOfonden har efterfølgende talt med Per Nikolaj Bukh, og han bekræfter over for EKKOfonden, at der intet ulovligt er i hverken kontrakter eller omfanget af handlen.

“Der er ikke noget ulovligt forbundet med, at to fonde handler med hinanden uanset omfanget af handelen. Omfanget af samhandelen mellem Fonden SEMAI og selskaber, der har forbindelse til EKKOfonden, er således ikke ulovlig, og hvis de ydelser, der betales for, er modtaget, bør man ikke mistænke nogen for svindel,” udtaler han til EKKOfonden og siger videre:

“Man kan ikke ved blot at se på en kontrakt vurdere, om nogen svindler. Der er ikke noget krav til, hvordan en kontrakt skal udformes. Hvis den er formuleret bredt uden mange detaljer, kan det lige så vel være udtryk for et tillidsfuldt samarbejde”

I artiklen refererer Nordjyske anonyme kilder i form af tidligere ansatte i Fonden SEMAI. De udtaler, at de ikke kunne se, hvad der er leveret.

Men den daværende forstander Mathias Caland fortælle netop til Nordjyske, at alt i kontrakterne er leveret – og endda mere til.

”Vi har fået leveret alle de ydelser, som vi har bestilt – og mere til. Disse ydelser var rettet imod ledelsen, og jeg er den første til at vurdere leverancerne. De her ydelser vedrørte jo ikke medarbejdere eller ledere i driften. Hvis tidligere medarbejdere eller ledere fortæller, at de har en fornemmelse af, at fonden ikke fik leveret disse ydelser, så har de ikke et tilstrækkeligt kendskab til ledelsen og fondens økonomi og udvikling,”

siger Mathias Caland i et svar, han har sendt til Nordjyske.

EKKOfonden har derfor stillet professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh følgende spørgsmål:

”Hvad vil du vægte som vigtigst, når du skal vurdere relevansen og kvaliteten af en ydelse, som har været rettet mod topledelsen i Fonden SEMAI. Ledelsens vurdering af ydelsen eller menige medarbejderes vurdering?”

Hans svar er:

”Jeg har den holdning, at det er ledelsen, der har retten til at vurdere hvilke aktiviteter og hvilke indkøb der er relevante, og hvilket formål de tjener,”

siger Per Nikolaj Bukh.

Nyt lavpunkt for Nordjyske

EKKOfonden er en erhvervsdrivende fond, hvilket betyder, at der ikke er personlige interesser involveret. Arbejde i EKKOfonden består blandt andet i at være en form for ”rugekasse” for sociale iværksættere, og i flere år ydede EKKOfonden rådgivning til Fonden SEMAI uden beregning.

Derfor er Maria Gry Eichner, direktør i EKKO Erhverv, som er et selskab i fonden, meget uforstående over for, at Nordjyske bringe en historie med usande beskyldninger frem.

”Jeg er dybt forundret over, at Nordjyske ved brug af anonyme kilder skaber et usandt og manipulerende billede af sandheden om den rådgivning og de ydelser, som vi i EKKOfonden har leveret til Fonden SEMAI. Standarden for journalistisk etik har desværre nået et nyt lavpunkt for det nordjyske medie,”

siger Maria Gry Eichner

Hun undrer sig over, at en så fejlagtig artikel kan nå avisens spalter og hjemmeside.

”Vi respekterer pressens arbejde og ytringsfriheden. Men medierne har også et ansvar for at faktatjekke udtalelser fra kilder. Særligt anonyme kilder. Her synes jeg at Nordjyskes journalister fejler åbenlyst. Det er ærgerligt, for vi har mere end nogensinde før brug for stærke uafhængige medier og så i Nordjylland.

Fakta

Hvem er EKKOfonden?

EKKOfonden er en erhvervsdrivende fond, der gennem årevis har været en bæredygtig partner for socialpædagogiske virksomheder. Vi arbejder for at udvikle, styrke og forankre sociale tilbud til udsatte grupper – altid med ansvar, åbenhed og respekt for samfundets tillid.

EKKOfonden uddeler hvert år økonomiske midler til sociale projekter og indsatser.

Hvad er en erhvervsdrivende fond?

En erhvervsdrivende fond er en selvstændig juridisk enhed uden ejere eller aktionærer. Fonden ejer sig selv og er bundet af sit formål, som er fastsat i fundatsen. Al økonomisk aktivitet skal ske til fremme af fondens formål – ikke til personlig vinding. Der kan ikke udloddes udbytte, og ingen kan hive penge ud til sig selv. Overskud skal geninvesteres eller anvendes i overensstemmelse med fondens sociale og samfundsmæssige formål. Det sikrer integritet, gennemsigtighed og åbenhed i alt, hvad vi foretager os.

Kort om erhvervsdrivende fonde

  • Ingen ejere – fonden ejer sig selv
  • Ingen mulighed for personlig gevinst
  • Overskud bruges til at fremme fondens formål
  • Strenge krav til regnskab, revision og transparens
  • Beskyttelse af fondens aktiver til gavn for samfundet