EKKOfonden lander solidt resultat, der geninvesteres i virksomheden og går til uddelinger

Med en egenkapital på 169 millioner kroner og et årsresultat i 2024 på 21 millioner kroner står EKKOfonden stærkere end nogensinde. Resultatet, der er det bedste i fondens historie, er kulminationen på over et årtis målrettet og ansvarlig virksomhedsudvikling, siger direktør og stifter Thomas Kudahl.

”Årets resultat på 21 millioner kroner er vi både stolte af og taknemmelige for,” siger Thomas Kudahl, der understreger, at resultatet er frugten af 12 års vedholdende arbejde.

”Vi har haft et konsekvent fokus på at skabe en bæredygtig forretning med et stærkt økonomisk fundament. Vi har prioriteret lønsomhed, balanceret vækst og risikobevidste beslutninger – og det er netop denne langsigtede tilgang, der har gjort det muligt for os i dag at stå med en egenkapital på 169 millioner kroner. Det stærke resultat i år er derfor ikke et isoleret højdepunkt, men et naturligt resultat af den stabile og gennemtænkte udvikling, vi har gennemgået over det seneste årti,” siger Thomas Kudahl og fortsætter:

“Min drivkraft for at stifte en erhvervsdrivende fond var overbevisningen om, at man kan forene forretningsmæssig skarphed med dybt samfundsansvar. Jeg ønskede ikke blot at skabe profit, men at etablere en fond, hvor overskud investeres direkte i sociale løsninger og innovation. Målet var altid at bygge noget varigt og meningsfuldt – et sted, hvor socialt entreprenørskab og solid forretningsforståelse går hånd i hånd mod et større fælles formål,” siger fondens stifter Thomas Kudahl.

EKKOfonden bidrager med reel værdi – uden selv at stå for den sociale indsats

Siden salget af EKKOfondens socialpædagogiske tilbud i 2021 har fonden gennemgået et markant strategisk skifte. EKKOfonden er i dag ikke involveret i drift af sociale tilbud og har ingen tilknytning til den socialpædagogiske sektor i traditionel forstand. I stedet har fonden positioneret sig som en strategisk samarbejdspartner for sociale iværksættere og aktører, der ønsker at skabe bæredygtige forandringer i velfærdssamfundet.

EKKOfondens rolle handler i dag om at understøtte andres vækstrejser gennem forretningsudvikling, adgang til kapital og ejendomme, der er skræddersyet til sociale formål. Denne nye tilgang har resulteret i en fokuseret opbygning af en ejendomsportefølje og en kapitalforvaltning, som gør EKKOfonden i stand til at bidrage med reel værdi – uden selv at stå for den sociale indsats.

Hovedparten af årets overskud stammer fra investeringer og værdistigninger i fondens ejendomsportefølje.

“Vi er formentlig landets eneste ejendomsinvestor med den sociale sektor som kernefokus, og det gør os ekstra stolte. Vi skaber steder, hvor mennesker og medarbejdere trives – samtidig med, at vi investerer ansvarligt og formår at skabe overskud i et marked, der er både specialiseret og udfordrende,” siger René Dahl Nielsen, der er direktør i EkkoEjendomme.

Fakta og gennemsigtighed frem for fordomme

Mens investeringer og ejendomme har løftet årets resultat markant, har driften i sig selv ikke bidraget positivt. Det skyldes blandt andet, at der i årsregnskabet for 2024 medtaget et økonomisk tab som følge af, at en kunde gik konkurs.

“Vores regnskab dokumenterer sort på hvidt, at tidligere påstande om overpriser og unødvendigt høje indtægter ikke har hold i virkeligheden. Det betyder dog ikke, at vi er bange for at anerkende, at også vi som erhvervsdrivende fond skal tjene penge – på samme måde som enhver anden veldrevet virksomhed,” siger Maria Gry Eichner, der er direktør i EKKO Erhverv.

Hun fortsætter:

”I enhver virksomhedsrejse – uanset om det er en fond eller en klassisk virksomhed – vil der være risici forbundet med at tænke nyt, investere og tage ansvar for udvikling. Det har også været tilfældet for os. Gennem årene har vi truffet beslutninger og sat projekter i gang, som ikke alle er lykkedes. Det er en del af det at drive virksomhed med integritet: At tage ansvar for det, der ikke gik som forventet – og lære af det. Vi tror grundlæggende på, at det er bedre at tage kloge, men modige beslutninger – end at lade stå til. Derfor er årets stærke resultat ikke blot udtryk for, hvad der er gået godt, men også for evnen til at håndtere det, der har været udfordrende”.

Uddelinger og geninvestering – ikke privat profit

Som erhvervsdrivende fond har EKKOfonden ingen ejere. Det betyder, at årets overskud hverken kan udbetales til stiftere, bestyrelse eller medarbejdere. I stedet bliver midlerne brugt på at videreudvikle fondens aktiviteter og støtte sociale formål.

“Vi har i år besluttet at uddele 2 millioner kroner til initiativer, der ligger inden for fondens formål. Det er vores måde at vise, at overskud og ansvar sagtens kan gå hånd i hånd. Tværtimod er det netop den økonomiske robusthed, der gør det muligt at bidrage til noget, der rækker ud over os selv,” siger Maria Gry Eichner.

Et moderne bud på erhvervsdrivende ansvar og en god arbejdsplads

EKKOfonden er i dag en moderne, erhvervsdrivende fond, der forener investering med samfundsansvar. Fonden ønsker at være med til at løfte det sociale felt gennem strategisk forretningstænkning.

“Vi brænder for at udvikle robuste og virkningsfulde virksomheder inden for det sociale område, fordi vi tror på, at forretningsforståelse og socialt entreprenørskab tilsammen er vigtige drivkræfter for fremtidens velfærd,” forklarer Maria Gry Eichner.

”Noget af det mest tilfredsstillende er at se, at vores langsigtede strategi har båret frugt: En egenkapital på 169 millioner kroner vidner om en økonomisk robusthed, der ikke er opnået på bekostning af vores værdier. Jeg er også stolt af, at vi har skabt en arbejdsplads med engagerede, kompetente mennesker, som bliver stående, selv når vinden blæser hårdt. Den kultur, vi har opbygget – præget af klarhed i værdier, stærkt fællesskab og høj trivsel – er ikke bare en retorisk ambition, men noget, der konkret kan aflæses på bundlinjen,” siger Thomas Kudahl.

Interessen for EKKOfondens arbejde vokser. Både fra nye sociale iværksættere og etablerede virksomheder i feltet. Det giver grund til optimisme, mener Maria Gry Eichner:

“Der er en voksende forståelse for, at sociale indsatser også skal hvile på solid økonomi og strategisk udvikling. Det er netop her, vi kan gøre en forskel.”

En rugekasse for socialt iværksætteri

EKKOfonden vil vi arbejde endnu mere struktureret med det, fonden kalder en rugekassemodel, hvor EKKOfonden tilbyder strategisk sparring, forretningsudvikling og hjælp til at skabe vækst for nye sociale initiativer.

”Vi tror grundlæggende på, at de komplekse udfordringer i vores samfund kun kan løftes i fællesskab – og at stærke samarbejder på tværs af fagligheder og sektorer er afgørende. Men vi ved også, at samarbejde udvikler sig over tid. Når vores samarbejdspartnere er klar til at stå på egne ben og vokse videre, så ændrer relationen karakter. Vi forbliver i hinandens nære netværksrelationer, men træder et skridt tilbage, så der bliver plads til nye iværksættere i rugekassen. Det er en cyklus, vi både tror på og glæder os til at videreudvikle,” siger Maria Gry Eichner

“Mit håb er, at EKKOfonden om fem eller ti år vil stå som en vigtig løftestang for socialt iværksætteri i Danmark. At vi bliver husket for at have ryddet vejen for nyskabende initiativer, fjernet barrierer og tilbudt uvurderlig strategisk sparring – alt sammen med én ambition: At skabe varige forandringer. Når de iværksættere, vi har hjulpet, kan flyve på egne vinger, vil vi træde tilbage med stolthed og gøre klar til at støtte de næste i rugekassen,” siger Thomas Kudahl.

Maria Gry Eichner afrunder:

“Vi går fremtiden i møde med både ydmyghed og ambitioner. Og med en klar bevidsthed om, hvem vi er: En fagligt funderet, erhvervsdrivende fond, der tror på, at man godt kan tjene penge – og samtidig gøre en forskel.”