De rette fysiske rammer er afgørende for kvaliteten af sociale tilbud

Beliggenhed, indretning, materialevalg, funktioner og sikkerhed. Det er vigtigt, at de fysiske rammer passer til præcis det sociale tilbud, en ejendom skal huse. Med over tyve års erfaring i det socialpædagogiske felt, forstår EKKOfonden den virkelighed, sociale virksomheder arbejder i. Derfor er fondens byggefaglige medarbejdere trygge samarbejdspartnere for sociale aktører, der er på udkig efter at etablere sig et nyt sted.

Det kræver ikke kun stærk socialpædagogisk faglighed, hvis det skal lykkes at skabe et velfungerende socialt tilbud. Det kræver også, at man finder de helt rigtige bygninger, som både giver beboerne hjemlige omgivelser, er tilpasset målgruppens individuelle behov og er en sikker arbejdsplads for personalet.

Den slags ejendomme er ikke nemme at finde. Det kræver oftest nytænkning, omprojektering og ombygning af eksisterende bygninger for at skabe en ejendom, der egner sig til formålet.

Dertil kommer det omfattende arbejde med at sikre, at indretningen af lokalerne lever op til Socialtilsynets krav, at brandsikkerheden er i orden, og at alle de andre nødvendige myndighedsgodkendelser kommer i hus, så bostedet kan slå dørene op for beboere og personale.

En kompetent samarbejdspartner

Hele den ofte komplicerede proces har EkkoEjendomme, der er et selskab under EKKOfonden, over tyve års erfaring med.

Det fortæller René Dahl Nielsen, direktør for EkkoEjendomme, der har specialiseret sig i at finde, udvikle, sælge og udleje ejendomme, som kan anvendes indenfor det socialpædagogiske område.

”Det er mange hensyn, der skal gå op i en højere enhed, når vi vurderer, om en ejendom egner sig til en social virksomhed,” siger han.

”Men qua vores egen baggrund i branchen har vi en klar forståelse af den virkelighed, sociale virksomheder arbejder i. Vi ved fx, hvilke krav der stilles til en bygning, for at den kan fungere og blive godkendt som socialt tilbud efter Servicelovens paragraffer. Og vi har et godt blik for at se mulighederne i en ejendom, hvis den skal forandres for at fungere til formålet. Regelværket omkring alt det bygningsmæssige har vi også styr på. Det er en helhedsorienteret tilgang, hvor vi ser det som vores opgave både at skabe et trygt hjem for borgeren og en velfungerende arbejdsplads for personalet,” siger René Dahl Nielsen.

Individuelle løsninger

Den rette indretning af en ejendom, som skal huse et socialt tilbud, er altid individuel, understreger direktøren, der sammen med sine byggefaglige medarbejdere i EkkoEjendomme altid er i tæt dialog med de sociale virksomheder, de hjælper med at etablere sig et nyt sted.

”I nogle typer sociale tilbud fungerer det bedst for borgeren at få et lille, overskueligt og enkelt indrettet værelse med få møbler. I andre understøttes borgeren bedre med at få en selvstændig 1- eller 2-værelseslejlighed, med eget øvekøkken, toilet og badeværelse. Fordi vi kender socialområdet rigtig godt, forstår vi virksomhedernes behov og kan screene markedet for at finde den rigtige ejendom – og hvis den skal ombygges, indretter vi lokalerne efter det, der specifikt er brug for,” siger han.

Han understreger, at den rette indretning også handler om at skabe en følelse af hjem:

”Grundlæggende er vi optagede af at give borgeren en tryg base, der føles som et hjem. Ligesom når man indretter sit eget hjem, er vi optagede af at skabe smukke rammer, hvor der fx er tænkt på udsyn, lysindfald og materialevalg,” siger han.

Samtidig skal indretningen tilpasses både beboernes individuelle funktionsniveau og personalets ret til en sikker arbejdsplads:

”Nogle borgere er lyd- og synsfølsomme, og så tager vi højde for det i indretningen med fx afskærmning af lokaler. I andre typer af botilbud har beboere og personale brug for store fællesarealer til fx madlavning og samvær, eller ønsker åbne udendørsområder til aktiviteter. Vi tænker selvfølgelig også på specialtilpassede funktioner, fx badefaciliteter med plads til hjælpemidler, og på at ejendommen skal indrettes, så den er en sikker arbejdsplads for personalet,” siger René Dahl Nielsen.

Gode rammer fremmer trivslen

Han peger på, at gode fysiske rammer er særligt vigtige i socialpædagogiske virksomheder, fordi de huser nogle af samfundets mest udsatte grupper.

”De rammer, vi lever i, har stor betydning for, hvordan vi trives og udvikles. Netop trivsel og udvikling er socialpædagogiske kerneopgaver. Hvis en borger ikke har de nødvendige rammer for at trives og udvikles, har det både alvorlige konsekvenser for den enkelte, og det kan føre til udadreagerende adfærd, som påvirker de andre beboere og personalet negativt. Derfor er gennemtænkte og velfungerende rammer til sociale virksomheder virkelig vigtige,” siger René Dahl Nielsen.

EkkoEjendomme råder i øjeblikket over mere end 40 udlejningsejendomme i hele landet og er p.t. også i gang med at udvikle flere nye ejendomme til EKKOfondens samarbejdspartnere. Ejendommene ligger typisk i landzonerne, fordi mange sociale tilbud henvender sig til borgere, der har brug for rolige omgivelser.

”Men vi udlejer også ejendomme i byerne. Det kan fx være opgangsfællesskaber med 2-3 lejligheder i en boligblok. Det vigtige for os er, at de fysiske rammer og beliggenheden understøtter det socialpædagogiske formål,” siger René Dahl Nielsen.

En udlejer, der forstår den socialpædagogiske hverdag

Samme filosofi gælder, når en social virksomhed er flyttet ind i en af de bygninger, EkkoEjendomme har udviklet, og samarbejdet med den sociale aktør fortsætter som et udlejer-lejerforhold.

”Vi adskiller os fra andre udlejere, fordi vi kender den socialpædagogiske hverdag. Vi er optagede af, at vi også på længere sigt sikrer, at de fysiske rammer understøtter det socialpædagogiske arbejde bedst muligt. Derfor forstår vi, hvis vores lejere beder os om at ændre forhold i ejendommen, som har betydning for, at de kan løse den pædagogiske opgave. Det kan fx handle om ekstra afskærmning, nye døre og låse, regulering af adgang til varmt vand m.m. Vores hovedfokus er på at skabe de bedste fysiske rammer for borgeren, men det er lige så vigtigt for os at sørge for, at det er sikkert for personalet at tage på arbejde hver dag,” siger René Dahl Nielsen og tilføjer:

”Det tætte forhold, vi har til vores lejere, betyder, at vi hele tiden bliver holdt up to date med den faglige udvikling i feltet, og det er meget vigtigt for os. Når opgaven lykkes for den sociale virksomhed, lykkes opgaven også for os som samarbejdspartner.”

Hvem er EKKOfonden og EkkoEjendomme?

EkkoEjendomme er et selskab under EKKOfonden, der har specialiseret sig i at finde, udvikle, sælge og udleje ejendomme til socialpædagogiske virksomheder.

EKKOfonden er en erhvervsdrivende fond med mere end tyve års erfaring inden for det socialpædagogiske felt.

Som erhvervsdrivende fond er EKKOfonden en selvstændig juridisk enhed uden ejere eller aktionærer. Fonden ejer sig selv og er bundet af sit formål, som er fastsat i fundatsen. Al økonomisk aktivitet skal ske til fremme af fondens formål – ikke til personlig vinding. Der kan derfor ikke udloddes udbytte, og ingen kan hive penge ud til sig selv. Overskud skal geninvesteres eller anvendes i overensstemmelse med fondens sociale og samfundsmæssige formål.

EKKOfonden uddeler hvert år økonomiske midler til sociale projekter og indsatser med fokus på at udvikle, styrke og forankre sociale tilbud til udsatte grupper.

Kilde: ekkofonden.dk