”Vi er rugekasse for sociale iværksættere, der vil vokse sig større. Når de har lært det, de har brug for, flyver de selv videre”

I en tid hvor udsatte borgere venter alt for længe på specialiserede bo-, behandlings- og uddannelsestilbud, er behovet for bæredygtige socialpædagogiske virksomheder større end nogensinde. Det fortæller Maria Gry Eichner, der er ny direktør i EKKOfondens rådgivningsafdeling EKKO Erhverv. Derfor tilbyder EKKOfonden skræddersyede rådgivningsforløb til iværksættere på det socialpædagogiske område, der ønsker at udvide deres virksomhed med nye tilbud eller at etablere sig nye steder.

”Fokus i rådgivningen er at skabe et sikkert forretningsmæssigt fundament. Fordi passion, handlekraft og stærk faglighed ikke er nok, hvis man som privat social aktør vil lykkes med at skabe varige forandringer, der hjælper udsatte borgere. Man skal også være skarp på forretningsplaner og organisationsudvikling og mange andre økonomiske og strategiske opgaver,” siger Maria Gry Eichner.

EKKOfonden kender branchen indefra. I en lang årrække var EKKOfonden en af de største aktører inden for private socialpædagogiske tilbud herhjemme, men valgte i 2021 at sælge alle sine sociale tilbud fra og fokusere på udvikling og udlejning af ejendomme samt forretningsmæssig rådgivning til det specialiserede socialpædagogiske felt.

Rådgivningen sker i EKKO Erhverv, der er en virksomhed under EKKOfonden. Her er direktør Maria Gry Eichner og hendes medarbejdere optagede af at skabe helhedsorienterede rådgivnings- og udviklingstilbud til iværksættere på hele det socialpædagogiske område:

”I kraft af EKKOfondens baggrund og historie har vi her i huset en masse viden om, hvordan man skaber sociale virksomheder, hvor høj kvalitet og solid økonomi går hånd i hånd. Vi ved, at hver virksomhed er unik, og derfor skræddersyr vi rådgivningsforløbene, så de passer præcis til de behov, den enkelte sociale iværksætter har,” siger Maria Gry Eichner.

EKKO Erhvervs rolle er at være en slags rugekasse for sociale iværksættere, der vil vokse sig større. Det kan være alle slags virksomheder på socialområdet, fx botilbud, bostøtte-ordninger, herberger eller uddannelsestilbud, forklarer direktøren.

”Vi har en tæt dialog med de enkelte sociale aktører, vi samarbejder med. Giver dem en hånd i ryggen, når de er i gang med at udvide eller udvikle deres virksomhed. Og slipper dem, når de har lært det, de har brug for. Så kan de flyve videre selv, og vi får plads til en ny iværksætter i rugekassen,” siger hun.

Helhedsorienteret forretningsfokus

Konkret kan EKKO Erhvervs rådgivning fx handle om hjælp til at udarbejde forretningsplan, optimere udviklingsplaner, strategi for HR og arbejdsmiljø osv. Den kan også handle om at sætte en ny retning for virksomhedens kommunikation og identitet eller om, hvordan virksomheden bedst sammensætter en bestyrelse.

”Vi går ikke ind og drifter den enkelte virksomhed eller arbejder med den pædagogiske kvalitet. Men vil rigtig gerne være sparringspartner og hjælpe med det strategiske udviklingsarbejde. Vores fokus er på at skabe stærke fundamenter for de her virksomheder, så de kan lykkes med at gøre en tryg og varig forskel for de mennesker, der har brug for dem. Det giver iværksætterne ro til at fokusere på den pædagogiske opgave, som de er gode til”, siger Maria Gry Eichner og fortsætter:

”Det handler ikke kun om hjælp til at få styr på økonomien, men også fx om at skabe velfungerende organisationsstrukturer, og give dem redskaber til at styrke kulturen og arbejdsmiljøet i virksomhederne. Desuden inviterer vi de sociale aktører, vi samarbejder med, ind i nye netværk, hvor de kan udveksle viden og erfaringer med andre, der ligesom dem selv arbejder i det særlige krydsfelt mellem erhvervsliv, kommuner og offentlige myndigheder.”

Bro mellem velfærd og erhvervsliv

Maria Gry Eichner ønsker at åbne samtalen om økonomi på det socialpædagogiske område, selvom det kan være svært:

”Jeg vil gerne udfordre opdelingen mellem velfærd og erhverv og vise, at det er vigtigt og meningsfuldt at bygge bro mellem velfærdsområdet og erhvervslivet. Det er en forudsætning for at kunne løse flere af de samfundsproblemer, vi står overfor i dag, at vi også på det socialpædagogiske felt styrker forståelsen for økonomi og forretning,” siger Maria Gry Eichner og fortsætter:

”Socialpædagogiske virksomheder skal have økonomi til at kunne løfte deres opgaver, så de borgere, der skal bruge de sociale tilbud – og deres pårørende – kan være trygge med, at de får den hjælp, de har brug for. For mig handler det i bund og grund om at styrke vores velfærdssamfund – ikke at fastholde en velfærdsstat, hvor systemet i sig selv bliver målet. Vi skal skabe et dynamisk velfærdssamfund, hvor sociale iværksættere, private aktører og civilsamfundet sammen med det offentlige bidrager til at løse de store sociale udfordringer, vi står overfor. Her er bæredygtige socialpædagogiske virksomheder en vigtig brik,” siger hun.

At være med til at skabe et sikkert, bæredygtigt fundament for, at sociale aktører kan løse vigtige samfundsopgaver, er stærkt motiverende for Maria Gry Eichners arbejde i EKKO Erhverv.

”Jeg møder mange socialpædagogiske ildsjæle, og jeg synes, de er megamodige. De har kastet sig ud i en hård branche med et stærkt ønske om at gøre en positiv forskel for andre. For mig er det utroligt meningsfuldt at hjælpe dem med at få et solidt forretningsmæssigt fundament at stå på. For de kan kun levere de socialpædagogiske tilbud, samfundet har så hårdt brug for, hvis de lykkes med at skabe en bæredygtig økonomi og en solid forretning,” siger hun.

Hun ser et stort behov for at styrke det forretningsmæssige udviklingsarbejde på socialområdet:

”Vi står midt i en omfattende trivselskrise og har kæmpelange ventetider i det offentlige. Det går ikke kun udover den enkelte borger, men rammer også deres pårørende, at mange ikke får den rette hjælp i tide. Alt for mange udsatte borgere og deres pårørende slås med afmagt og belastningsreaktioner som stress, angst og depression pga. utilstrækkelig eller manglende hjælp. På den måde betaler hele samfundet en høj pris for manglen på gode, bæredygtige socialpædagogiske tilbud. I EKKOfonden vil vi gerne gå i front og bidrage til løsninger på socialområdet. Derfor er det så meningsfuldt for os at bruge vores særlige ekspertise til at understøtte det forretningsmæssige udviklingsarbejde i branchen,” siger Maria Gry Eichner.

Hvem er EKKO Erhverv og EKKOfonden?

EKKO Erhverv er en virksomhed under EKKOfonden, der tilbyder rådgivning, forretningsudvikling og partnerskaber for sociale iværksættere. Fokus er på at hjælpe sociale iværksættere, der allerede har sat noget i gang – og som nu vil tage næste skridt.

EKKOfonden er en erhvervsdrivende fond med mere end tyve års erfaring inden for det socialpædagogiske felt. Som erhvervsdrivende fond er EKKOfonden en selvstændig juridisk enhed uden ejere eller aktionærer. Fonden ejer sig selv og er bundet af sit formål, som er fastsat i fundatsen. Al økonomisk aktivitet skal ske til fremme af fondens formål – ikke til personlig vinding. Der kan derfor ikke udloddes udbytte, og ingen kan hive penge ud til sig selv. Overskud skal geninvesteres eller anvendes i overensstemmelse med fondens sociale og samfundsmæssige formål.

EKKOfonden uddeler hvert år økonomiske midler til sociale projekter og indsatser med fokus på at udvikle, styrke og forankre sociale tilbud til udsatte grupper.

Kilde: ekkofonden.dk